Zoekactie Albanië - (baai) GJI I Rodonit 15-01-2015 / 18-01-2015

Zaterdag 10 januari kregen wij het verzoek van een Albanese familie om naar 2 vermiste vissermannen te zoeken in Albanië.

Reden dat Dregteam SOAD gevraagd werd is, omdat de Albanese overheid/hulpdiensten onvoldoende middelen beschikbaar hebben voor een dergelijke zoekactie. Daarbij was de familie van mening dat door de politie ter plaatse weinig tot geen initiatief werd ondernomen. In overleg is besloten, vanwege de omvang van de klus, om Duikbedrijf DUC Diving uit Urk hierbij te betrekken.

Nadat alle voorbereidingen waren getroffen is op 13 januari een vrachtwagen van DUC Diving vertrokken met alle materialen. Op donderdag 15 januari zijn 2 sonarspecialisten en 2 SOAD-vrijwilligers samen met een medewerker van DUC Diving per vliegtuig vertrokken richting Albanië.

Na aankomst in Albanië is eerst de zoeklocatie bezocht en alle informatie verzameld bij de lokale mensen om een plan van aanpak te maken. Vrijdag 16 januari is de vrachtwagen rond het middaguur aangekomen op de locatie en zijn alle voorbereidingen gestart.

Ondertussen was op dinsdag 13 januari de eerste vermiste persoon aangetroffen in de netten van lokale vissers. Op de vindplaats van dit slachtoffer is vervolgens op vrijdag een markering aangebracht om als beginpunt te dienen voor de zoekactie. Op deze locatie werd een watertemperatuur gemeten van 12.4 graden.

Na het zoekgebied met boeien uitgezet te hebben was de bedoeling, i.v.m invallende duisternis (5 uur donker), om nog een testvaart te doen met de sonar voor de volgende dag. Tijdens deze testvaart werd het lichaam van de 28-jarige man drijvend aangetroffen en door Dregteam SOAD en DUC Diving geborgen. Het lichaam is vervolgens overgedragen aan de Albanese autoriteiten.

Voor Dregteam SOAD is dit een bijzondere zoekactie geweest omdat wij sinds de oprichting alleen in Nederland actief zijn.

Al- met al hebben wij (Duikbedrijf DUC Diving, GEOVISIE en SOAD) een goed gevoel overgehouden aan deze zoekactie, en zijn ter plaatse goed ontvangen en op alle mogelijke manieren goed bijgestaan door de lokale mensen.

 

Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen | Login | Privacyverklaring