Het is eind 2017 als Jos Steenbergen van Alpha Producties onze SOAD DVD ziet tijdens een presentatie over Dregteam SOAD. Onze oude DVD is in 2007 opgenomen en wordt sindsdien gebruikt bij presentaties, maar na 10 jaar geeft deze niet meer de huidige zoekmethoden weer.

Na het zien van deze DVD werd één van onze vrijwilligers door Jos benaderd of wij geïnteresseerd waren in het opnemen van een nieuwe film, dit geheel gesponsord door Alpha Producties. Nog verbluft van het aanbod werd hier natuurlijk met enthousiasme op gereageerd en de deal voor een nieuwe film was een feit.

Apha Producties is een bedrijf dat gespecialiseerd is in multimedia. Zij bieden een compleet dienstenpakket op het gebied van video, audio, automatisering en presenteren.

Het is maart 2018 als het eerste overleg gepland staat, waarbij de mogelijkheden besproken worden met Alpha Producties. In de maanden daarna wordt een scenario geschetst en de verhaallijn geschreven. Wat direct vanaf het begin duidelijk is, is dat wij in de nieuwe film ook een persoonlijk verhaal willen verwerken. Zo werd de familie Romkes uit Urk benaderd of men bereid was mee te werken aan deze film. In december 2008 is de oudste zoon van dit gezin verdronken bij de Krammersluizen en na een dagenlange zoekactie gevonden door de vrijwilligers van Dregteam SOAD. Wij beseften dat dit geen makkelijk verzoek was, maar heel blij en dankbaar waren wij dan ook dat familie Romkes hun medewerking wilde verlenen.

Eind Augustus worden de eerste interviews opgenomen door de medewerkers van Alpha Producties om vervolgens op 3 november 2018 op het IJsselmeer de opnames te maken om ons werk in beeld te brengen. Tijdens deze opnames kregen wij medewerking van het LTOZ (Landelijk Team Onderwater Zoekingen) waar Dregteam SOAD als burgerinstantie onderdeel van is. De maanden erna is er hard gewerkt door de medewerkers van Alpha Producties om de film vorm te geven, waarbij wij regelmatig op de hoogte werden gehouden van de vorderingen. Begin 2019 kregen wij van Wouter de Vries van Alpha Producties een uitnodiging voor een voorvertoning van de nieuwe film.

Op dinsdag 2 april 2019 is het dan zover, de presentatie van de nieuwe film in de bioscoop van Alpha Producties. De nieuwe film over het werk van Dregteam SOAD wordt die avond getoond aan familie Romkes, medewerkers LTOZ, vrijwilligers KNRM Urk, vrijwilligers Dregteam SOAD, B&W gemeente Urk en de diverse sponsoren die hebben meegewerkt aan de opnames. Het resultaat wat wij deze avond te zien kregen was overweldigend! Het werk van Dregteam SOAD wordt heel mooi in beeld gebracht en ondersteund met verschillende interviews waarbij het persoonlijke verhaal van de familie een onuitwisbare, ontroerende indruk achterlaat.

Na afloop van de film is het dan ook nog even stil in de zaal waarna de eerste reacties komen als “kippenvel”, “ontroerend” en “om stil van te worden”. Aansluitend van de presentatie wordt het eerste exemplaar van de film, in de vorm van een USB stick, overhandigd aan Harmen Romkes die deze namens de familie in ontvangst neemt.

Natuurlijk wordt ook het team van Alpha Producties bedankt namens Dregteam SOAD! Als dank, en als aandenken, wordt een miniatuur van de dreg overhandigd aan Jos Steenbergen.

De nieuwe film wordt vanwege het persoonlijke karakter, niet openbaar verspreid maar alleen gebruikt bij presentaties over het werk van Dregteam SOAD.

Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen | Login | Privacyverklaring