In de vroege morgen van donderdag 28 november kwamen de eerste meldingen binnen van een Urker kotter waarvan een noodsignaal ontvangen was en kort daarop verdween van de radar. Het bleek te gaan om de UK165 "Lummetje" van de familie Foppen. Een grote zoekactie werd op touw gezet door Kustwacht, KNRM en collega vissersschepen. Ook de Zr.Ms. Makkum sloot zich aan bij de zoekactie, en in de loop van donderdag werd door dit schip het vermoedelijke wrak van de UK165 gelokaliseerd.

Vanwege het slechte weer was het niet mogelijk om met duikers het schip te inspecteren en te kijken of er mogelijk nog slachtoffers zich in het schip bevonden.

Op Urk werd het calamiteiten team, wat gebruikelijk is bij dergelijke situaties, bijeen geroepen om te kijken wat mogelijk gedaan kon worden om de vermiste bemanning terug te vinden.

Nadat de Search & Resque beëindigd was werd de zoekactie overgedragen aan de Maritieme Politie. Daarbij werd besloten dat zodra de weersomstandigheden het zouden toelaten, duikers van de marine naar het wrak van de UK165 zouden duiken.

Ondertussen werden op Urk ook plannen gemaakt voor een zoekactie op locatie. Vele vissersschepen hadden zich inmiddels aangemeld om naar hun collega's vissers te gaan zoeken. Om het gebied tussen laatste AIS signaal en locatie van het wrak van de UK165 in kaart te brengen werd vanuit de gemeente Urk toestemming gevraagd aan de autoriteiten of op locatie gezocht mocht worden met de Patriot van Braveheart Survey i.s.m. leden van Dregteam SOAD. Nadat de toestemming binnen was werd op zaterdagmorgen uitgevaren vanuit de haven van Den Helder.

Vanwege de gunstige weersomstandigheden van zaterdag lag de Zr.Ms.Makkum reeds op locatie om de eerste duiken voor te bereiden. Rond dood tij werden dan ook de eerste duiken uitgevoerd.

In verband met de duikoperatie was het niet mogelijk om in het daarvoor geplande gebied met de Multibeam- en Sidescan sonar zoekslagen te maken, daarop werd besloten om met de Patriot in het gebied ten noorden van de zoeklocatie tijdens het duiken enkele zoekslagen te maken.


Nadat tegen het eind van de middag de duikoperatie voor de zaterdag afgerond was, en het geplande zoekgebied deels vrijgegeven was, werd besloten om in ploegendienst de hele nacht door te gaan met de zoekactie om voor de tweede duikoperatie het geplande gebied in kaart te brengen. Tegen de klok van half 10 zondagmorgen werd de duikoperatie weer opgestart en kon aan boord alle gewonnen data nog eens doorgelopen en verwerkt worden.

Tijdens de duikoperatie werd duidelijk dat de lichamen van Jochem Foppen en Hendrik-Jan de Vries zich inderdaad nog aan boord bevonden en vervolgens werden geborgen door de marine duikers.

Nadat de lichamen overgedragen werden aan de Kustwacht werd het PD opgeheven op de bewuste locatie, daarop werd besloten om het wrak van de UK165 en het gebied eromheen in kaart te brengen. Nadat alle opnames waren gemaakt werd rond de klok van 17.00 uur weer afgemeerd in de haven van Den Helder.

Ondanks de trieste omstandigheden werd wel de conclusie getrokken dat bij dergelijke zoekacties i.s.m. met Braveheart Survey belangrijke informatie gewonnen kan worden, en wij zien dan ook terug op een hele goede samenwerking met het team van Braveheart Survey.

Wij wensen de familie Foppen en de Vries, en verdere familie, vrienden en betrokkenen heel veel sterkte toe met dit enorme verlies.

Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen | Login | Privacyverklaring