Zondagmiddag kregen wij het verzoek van het LTOZ (Landelijk Team Onderwater Zoekingen) om te assisteren bij de zoekactie naar een vermiste zeiler.

De man was zaterdag rond 15.30 uur met een andere opvarende aan het zeilen op het IJsselmeer. Tijdens het reven van het zeil werd hij geraakt door de giek en sloeg vervolgens overboord. De andere opvarende sprong achter de man aan, maar kon hem niet meer redden.

De politie startte direct een zoektocht samen met de KNRM, Brandweer, Kustwacht en Rijkswaterstaat.  Tot ’s avond laat werd door het LTOZ met sonar gezocht, helaas zonder resultaat. Zondagmorgen vroeg werd de zoekactie voortgezet, waarbij in de van de middag het slachtoffer met de sonar werd gelokaliseerd.


© foto LTOZ/LE

De vraag was of wij deze positie met de dreg af wilden zoeken. Met 8 vrijwilligers vertrokken richting Enkhuizen, waarbij we werden ondersteund door Klaas Post van Post Workboats met een extra rib. Ondanks de harde wind en de hoge golven lukte het na zo’n 2 uur om het slachtoffer te vinden en samen met het LTOZ het lichaam te bergen.

Onderzoek van de recherche heeft uitgewezen dat het gaat om een noodlottig ongeval.

====

Na deze inzet werd ons dregmateriaal met de RIB van Post Workboats naar de haven van Enkhuizen gevaren om daar weer in te laden in de SOAD bus. Onderweg naar de haven werd onze aandacht getrokken door een zwaaiende watersporter in een kleine speedboot.

Volgens de KNRM Enkhuizen waren twee vrouwen, van begin twintig, vertrokken met een bijna lege benzinetank. Daarbij wilden ze het IJsselmeer
opvaren met een open bootje (zie foto).


© foto KNRM station Enkhuizen

De harde NO-wind (windkracht vijf), zorgde ervoor dat de opvarenden veel water aan boord kregen tussen vuurtoren De Ven en Enkhuizen. Bovendien droegen ze geen reddingsvesten. Een van de twee vrouwen was onderkoeld en er werd besloten haar bij ons aan boord te nemen. Kort hierna arriveerden de reddingboten van Enkhuizen. Eén van de KNRM vrijwilligers is bij ons overgestapt en gezamenlijk zijn we naar de haven van Enkhuizen gevaren.

Bij de KNRM werd eerste hulp verleend en na een warme douche en droge kleren, werden de dames door één van de ouders opgehaald. Gelukkig liep het dit keer goed af.

 

Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen | Login | Privacyverklaring