De SOAD is deze week 2 dagen op oefening geweest. Woensdag 21april j.l vertrokken 4 personen van de SOAD naar Maurik om daar samen te oefenen met het landelijk dregteam van de Dienst Waterpolitie KLPD, mensen van Rijkswaterstaat, DLV (Helikopter team) AT duikteam en drenkelingen honden team.

Ongeveer 50 personen waren hierbij betrokken en er was veel voorwerk verricht door mensen van het KLPD om één en ander uit te zetten voor de oefening welke 2 dagen duurde bij “Het eiland van Maurik”.
Op woensdag werd één en ander met een powerpoint presentatie duidelijk gemaakt, hoe bijvoorbeeld de politie te werk gaat bij drenkelingen die onder het ijs verdwenen zijn. Op welke sporen te letten en dergelijke.

Ook het werk van de mensen in de helikopter werd met filmbeelden belicht.
’s Avonds een etentje om de mensen onderling beter te leren kennen van de verschillende districten uit het land en daarna naar Tiel om te overnachten.
Donderdag’s  werden drie groepen gemaakt en iedere groep kreeg een in scene gezette vermissing, dan wel verdrinking te verwerken en de taak om de vermiste persoon (of personen) op te sporen en boven water te halen.

Bij de één was het een te water geraakte auto waarvan het portier open stond, wat je goed in beeld kreeg door met de sonar heen en weer te varen en zo een goed beeld te krijgen wat waar op de bodem lag, en dan zie je in beeld opeens een menselijk figuur een 15 meter verwijderd van de auto en dan gaat de dreg van de SOAD overboord en na 3 trekken werd het “vermiste” persoon (een pop voor deze oefening) boven gehaald.

Er was veel materiaal aanwezig en ook ingezet tijdens deze oefening en een ieder zag zo van de ander wat en hoe met die materialen om te gaan.
Na de drie in scene gezette vermissingen opgelost te hebben, was er overleg hoe een ieder het had ervaren en of er nog vragen waren waarom iemand of een groep zijn werk op die manier deed.
Al met al was het de bedoeling om de samenwerking, saamhorigheid, teamspirit, binding en uitwisseling van ervaringen onderling te verstevigen en dat is ook het eindresultaat geworden denkt de schrijver van dit stukje.

Donderdagavond 19.00 uur mochten de mensen van de SOAD weer thuiskomen,  nadat daarvoor alle materialen waren opgeborgen in het depot.

Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen | Login | Privacyverklaring