Vier reddingboten van de KNRM zijn op de maandagochtend  van 8 september begonnen aan een grootscheepse zoekactie naar een overboord geslagen persoon op het Markermeer. De zoekactie werd in gang gezet toen een onbemand zeiljacht werd aangetroffen.

Het scheepje was maandagmorgen met een 78-jarige opvarende uit Monnickendam vertrokken, samen met een aantal andere schepen. De enige opvarende is waarschijnlijk bij het neerhalen van de zeilen overboord geslagen.

Rond drie uur is de actie afgebroken. Alle eenheden hebben het, door het Kustwachtcentrum aangeleverde zoekgebied meerdere malen doorzocht zonder resultaat. Het Landelijk Dregteam van het KLPD en Rijkswaterstaat met sonar apparatuur aan boord hebben daarna het zoeken overgenomen. Rond het middaguur kreeg de SOAD het verzoek om ook deel te nemen aan de zoekactie.Scheurrak van Rijkswaterstaat met sonar

Ondertussen bleek ook nabij Moerdijk een persoon vermist te zijn. De 49-jarige man uit Raamsdonksveer was zondagavond uit de haven van Geertruidenberg vertrokken om te gaan vissen op de Nieuwe Merwede. Toen de man niet thuiskwam, werd alarm geslagen. De daarop georganiseerde zoektocht had als resultaat dat het visbootje van deze persoon ter hoogte van de Moerdijkbrug werd aangetroffen. Ook hier nam het Landelijk Dregteam de zoekactie over en schakelde daarbij ook de SOAD in. Eén vrijwilliger reisde diezelfde middag nog af naar Moerdijk met dregapparatuur.

Twee van onze vrijwilligers vertrokken dinsdagmorgen naar Lelystad met dregapparatuur om deel te nemen aan de zoekactie naar de vermiste zeiler.Scheurrak van Rijkswaterstaat met sonar

Beide zoekacties leverden, ondanks de gepleegde inzet, niet het gewenste resultaat op. In de loop van vrijdag 12 september werd het stoffelijk overschot van de vermiste visser nabij de Moerdijkbrug door een passerende schipper aangetroffen.

Zaterdagmiddag werd het lichaam van de 78-jarige zeiler aangetroffen door watersporters, enkele kilometers uit de kust, ter hoogte van Wijdenes. 

 

Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen | Login | Privacyverklaring