Onze stichting heeft onder andere als doel apparatuur te ontwikkelen die er toe moet bijdragen dat drenkelingen sneller worden teruggevonden.

Om zorgvuldig te kunnen dreggen moet dit altijd met de hand gebeuren. Ook het ophalen van de dreggen gebeurt tot nu toe met “elleboogstoom”, de lijn wordt hand over hand binnengehaald. Vooral als we langdurig moeten zoeken en op grote diepte vraagt dit een behoorlijke lichamelijke inspanning en een goede fysieke conditie. Medewerkers van de SOAD zijn dan ook al langere tijd op zoek om dit onderdeel van het zoekwerk, lichter te maken. Henk Smit test aan boord van de P-58 de lijn-inhalerHenk Smit test aan boord van de P-58 de lijn-inhaler

De speurtocht leidde via Hoekman Shipbuilding naar een “lijn-inhaler” die gebruikt wordt in de krab- en kreeftenvisserij. De contacten leidden naar een bedrijf in Denemarken die dergelijke systemen in Europa levert. Toen ging in eens alles snel. Jansen Transport uit Urk had een vrachtauto in de buurt die het pakket oppikte en dit bij ons afleverde zonder daarvoor kosten in rekening te brengen.

De lijn-inhaler werd door onze eigen technische mensen zo aangepast dat deze heel makkelijk op ieder te gebruiken vaartuig kan worden gemonteerd. Afgelopen week werd met het systeem geëxperimenteerd aan boord van het KLPD-vaartuig P 58. De ervaringen die we met het systeem op zullen doen in de praktijk zal nog tot de nodige aanpassingen leiden. De eerste bevindingen waren zondermeer positief.

Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen | Login | Privacyverklaring