Door Ed Kraszewski - KLPD

Eind 2006 is bij de Dienst Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) het Landelijk Dregteam opgericht. Doel van het team is met alle beschikbare expertise en middelen drenkelingen zo snel mogelijk op te sporen en te bergen.

 Het landelijk dregteam

In de praktijk is het zo dat na een melding, het redden van de drenkeling de hoogste prioriteit heeft. Echter na een periode van zoeken gaat de reddingoperatie meestal over in een zoek- en bergingsoperatie. Dit is de fase waarop een beroep kan worden gedaan op het Landelijk Dregteam. Het team coördineert de inzet ter plaatse van bijvoorbeeld sonarapparatuur, speurhonden, duikers, dregmaterieel en helikopter.

Met één telefoontje naar de meldkamer van het KLPD regel je dat het Landelijk Dregteam wordt geïnformeerd. Aan de hand van de op dat moment beschikbare informatie beslist één van de operationele chefs van het Team of men ter plaatse gaat en welke middelen ingezet gaan worden. In het dregplan kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat eerst de speurhonden van de Dienst Levende Have van het KLPD op en bij het water naar sporen zoeken, dat daarna met sonarapparatuur van de Dienst Specialistische Recherchetoepassingen van het KLPD of van Rijkswaterstaat de bodem wordt afgezocht. Vervolgens kan bij waargenomen ‘spots’ gezocht worden door duikers of dregmateriaal wordt ingezet. Hoe het plan er uit ziet, hangt af van de omstandigheden ter plaatse en de beschikbare informatie. Bij het dreggen wordt gebruik gemaakt van de ondersteuning van de Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD) uit Urk. Hun professionele dregapparatuur completeert het scala van beschikbare middelen dat het Landelijk Dregteam ter beschikking heeft. Ook de SOAD heeft tot doel om zo snel mogelijk een lichaam te bergen, zodat de familie niet onmenselijk lang in onzekerheid hoeft te zitten. Bovendien hebben ze ook begrip voor de belangen die spelen tijdens het opsporingsonderzoek. Vandaar dat de samenwerking tussen het Landelijk Dregteam en de SOAD goed verloopt. In 2007 is het Team vijftien maal ingezet waarbij negen maal het slachtoffer werd gevonden.

 

Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen | Login | Privacyverklaring